top of page
14_edited.jpg

pensar (desenvolupament d'activitats cognictives), educació emocional (habilitats socials i assertivitat), educació en valors i ed.moral (autocontrol, empatia i cultura de l'esforç).

Nous programes centrats en ensenyar a :

5.jpg

Alumnat de Secundaria i Batxillerat

L'adolescent del S.XXI. Construcció d'identitat personal i de les relacions.

Treballar amb adolescents ens obliga a saber com pensen, quines inquietuts tenen, com funciona el seu cervell, per entendre'ls i poder ajudar-los millor. El cervell madura en dues direccions: la part posto-anterior (emocions) i la part pre-frontal (.planifica, predir conseqüències i regular les conductes) que ès l'última en madurar.És a dir, la part emocional s'activa molt abans que la part racional, l'adolescència es basa en la immediatesa, en la cerca de plaer i en l'evitació del dany. La MOTIVACIÓ, la META-FITA, l'ESFORÇ i la SATISFACCIÓ per assolir les coses és la clau.

cervell.jpg

L'autoconeixement personal i de les pròpie emocions com a eina i recurs fonamental enfront qualsevol situació a l'aula. Mindfulness

Autoconeixement

8.png

Autoconeixement, 

Intel·ligències mùltiples

Intel·ligència  (concepció clàsica): considerada el conjunt d'habilitats que faciliten el desenvolupament acadèmic de les persones.

Intel·ligències Múltiples:"Habilidad necesaria para resolver problemas o para elaborar productos que son de importancia en un contexto cultural o en una comunidad determinada" Howard Gardner, 1995

Intel·ligèngia ling¨´istica, lògica-matemàtica, espacial, musical, cinètica, interpersonal, intrapersonal, naturalista i emocional.

19.jpg

John Myer, Peter Salovey (1990). La inteligencia emocional consiste en la habilidad para manejar los sentimientos y las emociones discriminando entre ellos y utilizar estos conocimientos para dirigir los propios pensamientos y acciones. 

Daniel Goleman (1995)Emotional Intelligence 

Teories sobre la intel·ligència emocional

images (3).jpg

Educació Emocional

Concepte d'Intel·ligència emocional aplicat  als  àmbits  de:  Educació (prevenció), Psicologia   (benestar personal), Laboral (competències) i sociocomunitàri   (resolució de conflictes i mediació)

Gestió de les emocions: autoregulació efectiva

-reparació d'emocions negatives pròpies

-millorar l'estat d'ànim

-facilitar la comunicació

-mantenir l'objectivitat

-prevenció del Burnout

Estils que NO ajuden:

-negació i retirada

-rumiació

-descarregar emocions

-confrontació

24.png

Ús de xarxes socials, cerca d'informació, ...

Societat de la Informació

17.jpg

La Comunicació

És el mecanisme que ens permet la construcció i l'explicació del mon que ens envolta, aixì com la transmisió d'aquesta informació.

Teoria de la comunicación:  interacciones, patologias y paradojas. Watzlawick,P (1967), Minucci (2005) Teoria del cercle simptomàtic:

1. prendre consciència del que sento davant de la persona 2.acceptar-ho 3.canviar la mirada 4.interpretar la realitat d'un amanera diferent

Estrategies comunicatives:1.empatia 2.escolta activa, escolta reflectant 3. assertivitat 4.parlar del JO (em sento,voldria..)

Treballar amb les preguntes: tancades, obertes, circulars

La comunicació al s.XXI: Internet i la nova comunicació: global, fàcil d'utilitzar, instantani 

25.jpg

Posibles entrevistes entre a alumne, família, professionals especialistes, mestres-tutor, tos ells/es membres de la comunitat educativa.

El mesetre-tutor realitza les entrevistes

images.jpg

Mediació i resolució de conflictes

Punts claus de la medidació: entrevista prèvia, crear clima de confiança i explicar normes bàsiques, preguntar a cada persona, preguntar que ha passat i com afeceta, crear opcions i fer pactes, s'acorda data per a la revisió. Tancament de la mediació. 

La mateixa forma d'actuar s'aplica en la tasca de Tutoria a l'hora de resoldre conflictes dels alumnes, tan siguin acadèmics com d'àmbit personal. 

L'entrevista, és una de les eines de l'acció tutorial. Tipus d'entrevista: inicial, de seguiment, motivada per un fet emergent. Actitut del mestre: avaluadora,tranquil:litzadora,d'empatia Possibles bjectius: buscar solucions, reunir els dos membres d ela familia, conèixer situació familiar, cuidar les interaccions, definició clara i concreta del problema, planejar possibles tasques i propiciar canvis amb una actitud positiva.

De tot això es farà un registre literal de la informació amb la informació més rellevant.

23.png

Es tracta de posar persones davant d'una situació moral que els obligui a triar, no en forma teòrica, sinò realment que farien en aquella situació

Els dilemes morals

images (6).jpg

Habilitats socials i valors

És important reflexionar sobre els valors que ens porten a actuar d'una manera o d'una altra.

Com a docents, hem de facilitar espais sobre els propis valors i les decisions que prenem, i propiciar que els nois i noies prenguin consciència de la implicació dels valors en les seves decisions.També hem de tenir en compte el moment evolutiu en que es troben. Khlberg divideix el desenvolupament dels adolescents en tres nivells segons la seva maduració neurobilògica i segons la seva interacció amb l'entorn:

1.nivell PRECONVENCIONAL: estadi 1.Obediènvcia i càstig, estadi 2.Interés propi. Egocentrisme

2. nivell CONVENCIONAL: estadi 3. Espectatives interpersonals, estadi 4. les normes socials

3. nivell POSTCONVENCIONAL: estadi 5. drets i deures. Apertura global, estadi 6. Principis ètics universals. 

Valoració dels valors a CASA, a l'AULA, 

bottom of page