top of page

La Tutoria amb l'alumne i la família

La família actual. La família i l'escola.

Hem passat de la família tradicional patriarcal  a la família democràtica, pròpia de les societats industrials avantçades, on es contempla la posibilitat de divorci i de separació. Aquest tipus de família, nuclear, practica normes lliures i democràtiques. 

 

Els paràmetres que ens permeten avaluar les famílies són: 

- cohesió familiar: "Ligazón emocional que los miembros de una família tienen entre si" Liliana Zanuso, 2013. La cohesió pot ser funcional (connectada o separada, depèn del moment de la vida) o disfuncional (deslligada o aglutinada, amb possibles malaties psicosomàtiques)

- adaptabilitat familiar: "Capacidad de un sistema familiar de canviar su estructura de poder, sus reglas y roles en respuesta al estrés situacional i evolutivo" Liliana Zanuso 2013.

Pot ser estructurada, flexible, caòtica o rígida.

- comunicació familiar: "Dimensión facilitadora, esencial para el movimeinto de la cohesión familiar" Liliana Zanuso 2013

Però també s'ha de valorar i dedectar possibles característiques de l'entorn familiar amb vulnerabilitat, on hi pot haver necessitats físiques-biològiques, necessitats cognitives i també  emocionals i socials.

Segons Coleman, 1998, els factors influents en la relació família-escola són: espectatives, capacitat de mediar amb el professorat, i les formes adequades d'intervenir i de fer front a les tasques escolars a casa. Com a tutors/es hem de recordar les pautes a treballar: 

-conèixer la història familiar sense prejudicis

-confiar en les capacitats de la família i ajudar-los a complir les seves responsabilitats.

- aconseguir que ens vegin com a persona que els pot ajudar

- aconsellar només si ho demanen

Pla d'Acció Tutorial

Elaboracció PAT

segons cicle i nivell

Elaboració PAT: 

FASE DE REFLEXIÓ

- Identificació de les necesitats, fent una recollida de dadessobre l'alumnat del centre, la comunitat educativa i l'entorn, aquestes poden ser PRESCRIPTIVES o normatives, SOCIALS o PERSONALS.

FASE PLANIFICACIÓ

- Objectius de l'acció tutorial, i competències generals i específiques en relació als alumnes, professorat i famílies.

- Continguts de l'acció tutorial, són el conjunt d'estratègies d'intervenció, en quant a metodologia i procediments (activitats ), recursos i criteris d'avaluació

Això es desenvolupa i es concreta per cada cicle i nivell

FASE D'ACCIÓ

- Relaciona alumnat, centre i família

Durant el curs es preparen reunio, entrevista, avaluació de les necessitats, registre d'observacions, anàlisi de tasques, tècniques de treball i estudi, tècniques de resolució de conflictes, tecniques de dinàmica de grups i reunió novament per fer valoració del desenvolupament

També s'ha de tenir en compte que poden sorgir temàtiques ocasionals, i que s'ha de respondre a les vivències que el grup va tenint, interessos i necessitats. En l'avaluació dels resultats es faran propostes de millora.

L'objectiu de l'educació integral és:

- ensenyar ajudar als alumnes en el seu desenvolupament com a persones, el tutor/a dissenya  estratègies i tècniques de dinàmiques de grup, ensenya habilitats socials, educació emocional, educació moral, a comunicar-se adequadament, gestió i resolució de conflictes, autoconcepte i autoestima i a ferorçar els bons hàbits,

- i també tècniques de treball intel·lectual, desenvolupament de la creativitat i de les intel·ligències múltiples.

Activitat Pràctica, Role-Playing

Exemples

Simulacre d'entrevista en tres fases:

- plantejament del problema, apuntant literalment i observant reaccions, investigar

- fase intermitja, per indagar en la història i en les posibles solucions, generar canvis comunicatius

- intervenció final, per plantejar conclusions i definir maneres d'actuació. Mostrar optimisme i agrair l'assistència i col·laboració per part de la família.

- registre de la informació, només de la informació més important

Durant l'entrevista s'ha d'identificar els diferents rols assumits per totes les parts

bottom of page